Sunday, July 18, 2010

Ingredient of the Week / Ingrediente de la Semana


Vanilla

It is the most delicate and enticing aroma that is used in the cuisines of the world, but its origin is strictly Mexican. Plant family of the Orchidaceae, consists of long stems, very green, twining and climbing, its flowers are large, such as green or black orchid. The fruit is capsular, bean-shaped, about 20 cm long and 1 cm wide. It contains many tiny seeds, and is the part of the plant that gave name: vanilla pods.

The ancient Indians called the plant tlixochitl by its black flower, and used to sweeten your drink of cocoa, chocolate. With the same uses, vanilla was used extensively in Spain in the late seventeenth century and in 1721 was included in the pharmacopoeia in London. Neuman experimented with it in 1830, plants in the garden of Paris, and in 1837 began the cultivation of vanilla in Java, and was also introduced in the West Indies and Mauritius. (picture from herbarium.cl)



An old legend Nahua, a Aztec general called Tlacaelel, went to the Olmec beaches today Veracruz, to take prisoners to sacrifice to the god Huitzilopochtli. He got lost in the jungle, and wandered to find a way back, was surprised by a lush scent that flattered him and made him forget his mission. With his companions explored the jungle to find the source of the strange perfume, and found a black orchid species, which stood out among the thick vegetation.

The Aztec General took the vines or vines with flowers and went back to the highlands, where he gave the plant, as submitted to the Aztec ruler. This command analyzing the plant to their scholars, who found that the pods were an aromatic condiment, which improved the taste and smell of chocolate.

And thus began to be used for various things the vanilla.1



La Vainilla

Es el aroma más delicado e incitante que se emplea en la cocina de todo el mundo, pero su origen es estrictamente mexicano. Planta de la familia de las Orquidáceas, está formada por tallos largos, muy verdes, sarmentosos y trepadores; sus flores son de gran tamaño, como orquídeas verdosas o negras. El fruto es capsular, en forma de ejote, de unos 20 cm de largo y 1 cm de ancho.; contiene muchas semillas menudas, y es la parte de la planta que le dio nombre: las vainas de la vainilla. (Imagen de fotos.infojardin.com)

Los antiguos indígenas llamaron a la planta tlixochitl, por su flor negra, y la emplearon para perfumar su bebida de cacao, el chocolate. Con iguales usos, las vainilla se empleó mucho en España a fines del siglo XVII, y en 1721 fue incluida en la farmacopea de Londres. Neuman experimentó con ella en 1830, en el jardín de plantas de París; y en 1837 se inició el cultivo de la vainilla en Java, y se introdujo también en las Antillas y en la isla Mauricio.

Cuenta una antigua leyenda Nahua, que un general azteca llamado Tlacaelel, fue a las playas olmecas del actual Veracruz para tomar prisioneros que sacrificar al dios Huitzilopochtli. Se perdió en la selva, y errando para hallar un camino de regreso, fue soprendido por un exuberante aroma que le halagó y le hizo olvidar su misión. Con sus acompañantes exploró la selva, para encontrar la fuente del extraño perfume, y halló una especie de orquídea negra, que destacaba entre la espesa vegetación.

El general azteca tomó las lianas o enredaderas con sus flores y marchó de regreso al altiplano, donde entregó la planta, como presente al monarca azteca. Éste mandó analizar la planta a sus sabios, los que encontraron que las vainas daban un condimento aromático, que mejoró el sabor y olor del chocolate.

Y de esta manera empezo a usarse la vainilla para diversos cosas.1


1. "Cocina Prehispánica mexicana", García Rivas, Heriberto. Ed. Panorama, México, D.F. 2008 pp. 32 - 33

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